41*15'41,15" N – 01*44'55,66"E 

Facebook Google Maps E-mail RSS

Terroir Romàntic

LA FINCA

En la nostra finca, mai ha cessat la producció de raïm per l’elaboració de vi.

La propietat situada al vell-mig del Parc del Garraf consta de 65 Ha. De les quals 43Ha. Són de bosc mediterrani on hi trobem garrofers, margallons, llentiscles, garric, farigola, romaní i un sens fi d’espècies formant un mosaic verd que es barreja amb les 22 Ha. de vinya.

 

 

 

 

EL CLIMA

En la nostra finca, tenim el clima mediterrani en la seva màxima expressió. Tardors plujoses, hiverns freds, primaveres suaus i amb tempestes i estius secs i calorosos.

Tot i que els dies de més insolació són els més calorosos l’efecte termoregulador del mediterrani es clau- cal saber que produeix el 5% de l’aigua que rep el cep- A partir de migdia s’aixeca la Marinada, aquesta brisa fresca i humida que refresca al cep. Gràcies a aquest efecte la planta finalitza perfectament la maduració.

 

 

ELS SOLS

En el nostre territori, les vinyes no solen ser massa grans, des de 1 jornal (0,33Ha) fins a 3 jornals( 1Ha). Hem de entendre que les vinyes, des del temps immemorial han ocupat les parts menys fèrtils de la finca, formades per terrasses de pedra i rocallisos que la delimiten l’una de l’altra i sempre a les faldes del Montgròs (358m.)

La finca està disposada sobre una gran massa calcària, amb importants desnivells fins i tot del 30%. La limiten dos grans torrents el de Can Ramon i el de la Serra. De les vinyes més altes: Els ruscs i Puig-gros podem veure el mar mediterrani. La situació estratègica de la nostra finca es clau per obtenir raïms sans resultat de l’envolcallament del Montgròs.

Els tipus de sol que trobem són estrats de calisses dolomítiques situats sobre dolomítiques i argiles blanques, blaves i roses. L’enclavament es càrstic on hi trobem avencs, coves, caus i tarteres. Tenim un sòl poc profund -40 cm.- on hi domina la calç activa (fins 40%), això fa limitar la producció. El fet que en el Juràssic, la finca estigués completament submergida en el mar mediterrani, hi podem trobar amb facilitat fòssils marins.

Aquestes terres calcàries blanques i les argiles amb nodus de calç – tapaç- ; dona molts microelements i minerals que el cep absorbeix amb facilitat i donaran un caràcter singular al vi. Aquest caràcter calcari trobem que hi es present en les millors zones de producció de vi del món, donant en el cas de vins blancs, un gran potencial d’envelliment amb caràcter mineral.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LES VINYES

Les nostres vinyes, envoltades de bosc, matoll i pedra, són el reflex del Massís del Garraf.

Els primers freds d’octubre marquen la parada vegetativa dels ceps. Les fulles, canvien de color de verd a groc i de verd a vermell, finalment cauen, es el moment de la poda.

Aquí decidim com regularem la producció de la propera collita deixant els borrons per cep que calgui.

Les primeres calors de març, marquen l’inici de la primavera, els ceps desperten del repòs hivernal i comencen a plorar (gotetes de sava que surten per les ferides de poda) com aquell nadó que reclama l’atenció de la seva mare.

Amb una labor ecològica i raonada les llaurem amb més insistència per intentar que no es perdi l’aigua de pluja caiguda a la primavera, la més important ja que en aquests moments es recullen gairebé 2/3 del total de pluja anual (350 l/m2). Aquest es el que ajudarà als ceps a iniciar el cicle vegetatiu sense cap problema. No ens sap greu que neixi una mica d’herba a la vinya, ja que aquesta s’encarrega de fixar elements minerals al sòl, al mateix temps que crea un microecosistema on hi tenen cabuda els cucs de terra, els insectes, ocells i fins i tot els senglars que a vegades arriben a menjar-se un part del raïm quan ja es ben madur. Ens preocupa l’equilibri, no volem erradicar els insectes ja que aquests formen part de la cadena tròfica del ecosistema i la podríem desestabilitzar; per això NO UTILITZEM NI PESTICIDES NI HERBICIDES.Sulfatem les vinyes amb sulfat de coure i sofre sempre i quan sigui necessari.

A finals d’abril observem la frenètica labor de les abelles pol·linitzant les flors del raïm i ajudant d’una forma natural al quallat del raïm que tant ens beneficiarà en la qualitat d’aquest; i una labor no menys important la mel que produeixen els nostres ruscs, la de romaní, de raïm i d’esbarzer.

Durant el mes de maig fem la poda en verd per alleugerir i deixar el raïm lliure a fi i efecte que estigui sec i sa.

Els ceps els tenim disposats en vas (30%) i en emparrat (70%) per poder aprofitar la màxima exposició del cep al sol.

Al mes d’agost comencem els controls de maduració per tal de tipificar la futura collita i analitzar l’acidesa, el sucre i la maduració de les llavors de raïm per poder establir el calendari de verema.

La verema la fem de forma manual, seleccionant el raïm només collint els que realment estan madurs. L’enclavament del celler al bell mig de la heretat fa que el transport sigui ràpid, evitant el deteriorament del raïm un cop collit.

El fet de disposar de l’abans esmentat mosaic verd; convinacions de vinya, bosc i pedra; permet que espècies de plantes remeieres (poniol, llentiscle)i aromàtiques (farigola, romaní i sajolida) fan que els nostres raïms s’impregnin d’aquest aroma.

ELS CEPS

Els 66 jornals (1 jornal= superficie que llaurava un cavall en 1 dia) o bé 22 Ha estan distribuides en diferentes parcel.les.

8 Ha. de vinya de més70 anys on hi podem trobar:

Blanques:

  • Xarel.lo: Aporta estructura i equilibri.
  • Xarel.lo vermell: Frescor i longevitat.
  • Malvasia de Sitges: Esencia, fruita i elegància.

Negres:

  • Sumoll: Sobervia i ferestega.
  • Samsó: Finesa i elegància.
  • Ull de llebre: Color i equilibri

En les 14 Ha. restants podem trobar:

Una selecció massal de les vinyes anteriors per tal de preservar el patrimoni ampelogràfic de la nostra finca, a més a més d’alguna varietat provinent dels costers del Roina; d’on es originaria la nostra familia.

Home Terroir Romàntic
© CAN RAMON VITICULTORS DEL MONTGRÓS