41*15'41,15" N – 01*44'55,66"E 

Facebook Google Maps E-mail RSS

Celler

EL NAIXEMENT D’UN VI.

Són les primeres hores del matí, arriben els raïms freds, lluents, col.locats delicadament dins les caixes que la ma de l’home sàviament ha envolcallat.

Buidem les caixes sobre la trepitjadora i el most comença a fluir, verd i tèrbol esperant que el deixem tranquil en un dipòsit, amb la calma poc a poc s’anirà clarificant fins 24 hores després lluir la puresa del raïm que l’ha portat dins durant tot aquest temps.

El most, començant-se a neguitejar espurneja petites bombolles, això ens indica que ha començat la fermentació; aquesta serà lenta i precisa, aquests llevats que ho han provocat, han vingut enganxats a la pell dels raïms i que al trepitjar-lo han passat al most. Aquests llevats autòctons, són els que millor coneixen els nostres mostos i que sàviament transformaran tota la dolçor del raïm en un vi singular. En aquest procés vigilem la temperatura de fermentació, aquesta, ha de ser baixa per preservar tots els aromes del raïm.

Arriben els primers freds de l’hivern, obrim portes i finestres , el celler arriba a -40C poc a poc, precipiten totes les sals que hi ha en el vi i el vi resta completament nítid i brillant.

Cada vinya, ha fet el seu vi, tenim 22 vins diferents al celler tots diferents inclús quan tenim vàries vinyes de la mateixa varietat de raïm.

Es un dia important, es una festa; ha arribat el moment de decidir els cupatges; la família, amics i jo mateix anem tastant minuciosament cadascun dels vins esbrinant si són mereixedors de dur la nostra marca, al pit de l’ampolla. Discussions, dissertacions i acord final ; nominem els millors vins de la collita. Aquests seran els nostres ambaixadors durant el proper any.

Arriba la primavera, els vins encara espurnejants són embotellats.

Pels “xampanys” i els negres encara haurem d’esperar.

Home Celler
© CAN RAMON VITICULTORS DEL MONTGRÓS